0232 502 02 41 İzmir için 0541 786 70 59 Manisa için 0507 921 56 48
Avukata Sor ?

Faydalı Bilgiler

İZMİR KİRA UYARLAMA DAVASI AVUKATI

KİRA UYARLAMA DAVASI

Giriş:

Kira sözleşmelerinde taraflar arasında dengeyi sağlamak amacıyla belirlenen kira bedelleri, ekonomik koşulların değişmesi veya birtakım özel durumların ortaya çıkmasıyla zaman içinde uyumsuz hale gelebilir. 

  1. Kira Uyarlama Davası Nedir?

Kira uyarlama davası, kira sözleşmesi kurulduktan sonra ortaya çıkan olağanüstü durumlar nedeniyle kira bedelinin yeni şartlara uyarlanmasını sağlayan davadır. Kira uyarlama davası, taşınır ve taşınmaz kiraları hakkında açılabilir. Bu dava, Türk Borçlar Kanunu’nun 138. maddesine dayanır.

“Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı bu maddeye göre; “Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hakimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır. Bu madde hükmü yabancı para borçlarında da uygulanır.”

  1. Hukuki Süreç:

a-Arabuluculuk

Kira uyarlama davası açılabilmesinin ön şartı, uyarlama isteminde bulunan tarafın dava açmadan önce arabuluculuk yoluna başvuru gerçekleştirmesidir. Uyarlama talebinde bulunan taraf, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarından başvuru yapabileceği gibi karşı tarafın kabulü halinde Adalet Bakanlığına bağlı bir arabulucuya başvuru yaparak kira uyarlama talebinde bulunabilir. Arabulucu tarafından toplantı düzenlenerek süreç, başvurunun gerçekleşmesinden itibaren 1 ay içerisinde sonuçlandırılır. Tarafların arabuluculuk sürecinde anlaşması halinde ayrıca bir dava açmaya gerek olmaksızın düzenlenen tutanaktaki anlaşma şartları geçerli kabul edilir. Tarafların anlaşma sağlayamaması halinde ise toplantıda düzenlenen son tutanak eklenmek suretiyle “Kira Uyarlama Davası” açılabilir.

b-Dava Süreci

Kira uyarlama davası, mahkeme sürecini içerir. İlk olarak, kiracı veya ev sahibi, taleplerini içeren bir dilekçeyle mahkemeye başvurur. Dilekçe, kira bedelinin neden değiştirilmesi gerektiğini detaylı bir şekilde açıklar. Mahkeme, tarafların argümanlarını değerlendirir ve adil bir kira bedeli belirlemeye çalışır. 

Dava ne zaman açılır?

Kira uyarlama davası, taraflar arasındaki dengeyi bozan olağanüstü durumun meydana gelmesi halinde her zaman açılabilir. Kira tespit davalarında aranılan 5 yıl koşulu, kira uyarlama davasında geçerli değildir. Burada aranılan sadece sözleşmenin uyarlanmasını gerektiren olağanüstü durumun ortaya çıkmasıdır.

Kira Uyarlama Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Kira uyarlama davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Bu davada yetkili mahkeme ise, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Sonuçta kira uyarlama davası, “taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde” açılır.

  1. Gerekçeler:

Kira uyarlama davası açabilmek için belirli gerekçelerin bulunması gerekmektedir. Ekonomik kriz, enflasyon, bölgesel değişiklikler, mülkiyetin değerindeki düşüş gibi nedenlerle kira bedelinin uyumlu hale getirilmesi talep edilebilir. Ancak, bu gerekçelerin somut ve kanıtlanabilir olması önemlidir.

  1. Önemli Noktalar:

a. Hukuki Yardım: Kira uyarlama davası karmaşık bir süreç olabilir. Tarafların hukuki yardım alması, davanın etkili bir şekilde yürütülmesine yardımcı olabilir. İzmir Kira Uyarlama Davası Avukatı

b. Belgeleme: Tarafların taleplerini desteklemek amacıyla mali durumlarını, ekonomik değişiklikleri ve benzeri konuları kanıtlayıcı belgelerle desteklemeleri önemlidir.

 

Kira Uyarlama Davası Dilekçesi Örneği

 

… Sulh Hukuk Mahkemesine

Davacı   :

Vekili    : Av. Filiz Tuğçe AYRANCI İPLİKÇİ

Halkapınar Mh. 1203 Sk. No:13 Ofis:911 Onuk Plaza Konak    İZMİR

Davalı   :

Konu     : Kira bedelinin değişen ekonomik koşullara uyarlanması talebimizi içerir dava dilekçemizdir.

H.E.D.   :

Açıklamalarımız

Müvekkilin maliki bulunduğu ……. adresindeki … m2 alanlı daire, …./…./…… başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile davalıya 1 yıllığına aylık … TL bedelle kiraya verilmiştir.

.

.

.

Dava konusu yer için ödenmekte olan kira bedeli, taşınmazın bulunduğu çevredeki emsal kira bedelleri, itibariyle oldukça düşüktür. Bu nedenlerle aylık … TL olan kira bedelinin yeni kira dönemi olan ../…/…. tarihinden itibaren … TL ye çıkarılması için bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur. 

Hukuki Nedenler: 6570 Sayılı Yasa, BK, HUMK ve ilgili mevzuat.

Hukuki Deliller : Kira sözleşmesi, keşif, bilirkişi, tanık ve diğer deliller.

 

Sonuç ve İstem : Açıklanan nedenlerle aylık … TL olan  kira bedelinin …/…/… tarihinden itibaren geçerli olmak üzere  aylık net …-TL’ na uyarlanmasına, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ederiz.  …/…/…                                                                                                 

 

            Davacı Vekili

      Av. Filiz Tuğçe AYRANCI İPLİKÇİ

 

Facebook'ta paylaş