0232 502 02 41 İzmir için 0541 786 70 59 Manisa için 0507 921 56 48
Avukata Sor ?

Faydalı Bilgiler

22:00 Sonrası Alkollü İçki Satışı ve Cezası

22:00 Sonrası Alkollü İçki Satışı ve Cezası

GECE VAKTİ ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI VE CEZASINA İTİRAZ

4250 Sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 6. Maddesi ile “Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.” Hükmü düzenlenmiştir.

Bu hükmün ihlali halinde ciddi idari para cezası ile karşılaşmak mümkündür. İdari para cezası tutarı her yıl için bakanlıkça belirlenmekte olup 2024 yılı için 341.223TL’den 1.679,885TL’ye kadar belirlenmiştir. Yani 22:00-06:00 saatleri aralığında alkollü içki satış yapıldığının ilk defa tespit edilmesi halinde verilecek ceza 341.223TL olacaktır. 

Para Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?

Söz konusu idari para cezasına karşı cezayı uygulayan yer Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe ile itiraz edilmesi mümkündür. 

İtiraz Süresi Ne Kadardır?

İdari para cezasına itiraz süresi, idari para cezasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren 15 gündür. Bu sürenin aşılması halinde yapılacak itirazlar usulden reddedileceğinden süreye dikkat edilmesi çok önemlidir.

Para Cezası Ödendikten Sonra İtiraz Edilebilir mi?

İdari para cezasının tebliğinden itibaren bir ay içinde cezanın ödenmesi halinde %25 indirim yapılacaktır. 

İtiraz süresi olan 15 gün içerisinde para cezasının ¾ ü ödendikten sonra Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunmak mümkündür. İtirazın mahkeme tarafından kabul edilmesi ve verilen hükmün kesinleşmesi halinde Tarım Orman Bakanlığına başvuruda bulunarak ödenen para cezasının iadesi talep edilebilmektedir.

İtiraz Dilekçesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

İtiraz dilekçesi hazırlarken, 22:00-06:00 arasındaki satışın tespit edilme yöntemi ve de kolluk güçleri tarafından tutulan tutanak içeriği çok önemlidir. Tutanakta müşterinin yahut satıcının imzasının bulunup bulunmadığı, satışa ilişkin kamera, fotoğraf vs görüntülerin bulunup bulunmadığı, satışı yapan kişinin işyeri sahibi olup olmadığı araştırılmalı; hak kaybı yaşanmaması için bu alanda uzmanlaşan bir avukattan yardım alınmalıdır. 

 

Bu alanda çalışmalarını yürüten hukuk ofisimizin idari para cezasının iptali yönünde almış olduğu emsal karar içeriklerinin bir kısmı aşağıdaki gibidir:

İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği 2022/7519D.İş 

İşyerinde bulunmayan işletme sahibinin, çalışanının yasak saatte alkollü içki sattığını bilecek durumda olmadığı ve kişiyi azmettirdiğine yönelik herhangi bir delilin bulunmadığı anlaşılmakla idari para cezasının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.”

 

İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği 2022/2824D.İş 

“4250 sayılı yasanın 7/1-e ve f maddesine göre, kanunun 6/5-3.cümlesine aykırı hareket halinde ”yasağa aykırı hareket edenlere” idari para cezası verileceğinin kaleme alındığı,14/02/2022 tarihli kolluk tutanağına göre somut olayda kabahat eylemini gerçekleştiren kişinin işletme sahibi olmadığı, C.O. isimli şahıs olduğu, kabahat saatinde iş yerinde bulunmayan işletme sahibinin iş yeri çalışanının veyahut iş yerinde bulunan kişinin yasak saatte alkollü içecek sattığını bilebilecek durumda olmadığı, dosya içerisinde işletme sahibinin kabahat fiilini gerçekleştirdiği ileri sürülen C.O. isimli kişiyi bu yönde azmettirdiğine yönelik de herhangi bir delilin mevcut olmadığı anlaşılmakla, muteriz hakkında tanzim olunan idari para cezasının kaldırılmasına karar verilmiştir.”

Tire Sulh Ceza Hakimliği 2023/492D.İş

“dosya kapsamındaki 20/09/2021 tarihli tutanakta satış yapan kişinin kimlik bilgisinin tutanak altına alınmadığı, bu haliyle satışı kimin yaptığının tespit edilemediği, tutanağın denetime elverişli olmadığı anlaşılmakla itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının hukuka aykırı olması nedeniyle kaldırılmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.”

Akhisar Sulh Ceza Hakimliği 2022/4869D.İş

“her ne kadar muterizin yasak saatlerde alkollü içki satışı gerçekleştirdiğinden bahisle idari para cezası tutanağı düzenlenmiş ise de, kararına itiraz edilen kurum tarafından tutanağı somutlaştıracak herhangi bir delil gönderilmediği, bu haliyle düzenlenen tutanağın denetime elverişli olmadığı, bu kadar ağır nitelikte idari yaptırım kararlarını uygularken kolluğun daha titiz ve özenli davranması gerektiği, 18/10/2022 tarihli tutanak haricinde kabahatlinin perakende alkollü içki satışı yapılamayan zaman diliminde alkollü içki satışında bulunduğuna ilişkin başkaca bir delinin bulunmadığı… kabahat eyleminin gerçekleştiği hususunda itiraz eden lehine şüphe oluştuğundan anılan itirazın kabulüne ve idari para cezasının kaldırılmasına dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.”

 

Emsal Kararlara İlişkin Basına Yansıyan Haberlerimiz

https://sputniknews.com.tr/20220506/2200den-sonra-icki-satan-tekel-bayisine-kesilen-ceza-iptal-edildi-1056144600.html

https://www.yeniasir.com.tr/izmir/2022/05/07/calisanin-sattigi-icki-icin-kesilen-ceza-iptal

Facebook'ta paylaş